Boot to Gecko: ena sama spletna aplikacija – za vse

adzilla

boot2gecko Naj bo iOS, Android ali Windows Mobile 7 – vsaka od teh platform ima svoj lasten ekosistem. Za proizvajalce je to donosen posel. Uporabniki po drugi strani pa to veže na platformo, ki je ne morejo zamenjati, ne da bi se pri tem morali odpovedati spletnim aplikacijam, ki so si jih nabavili in nanje privadili. In spletni razvijalci zaradi tega prisiljeni, da svoje izdelke, če želijo zadovoljiti svoje uporabnike, vedno znova prirejajo. Operacijski sistem Boot to Gecko (B2G), ki ga razvija Mozilla, bo prestavil aplikacije v splet in tako te omejitve obšel. Sistem bo tako vseboval samo še posebno različico brskalnika kot vmesnik med pametnim telefonom in aplikacijami na spletu. boot2gecko2

Mozilla z B2G nima namena neposredno tekmovati z že uveljavljenimi sistemi, temveč nuditi standardizirane spletne API, ki jih bo mogoče pod brezplačno licenco vgraditi v katerikoli brskalnik. Osrednji element sistema je že iz Firefoxa poznan motor Gecko. B2G pri tem uporablja iste osnovne bloke kot Android (Linux jedro, libusb itd.), da ODM/OEM partnerjem olajša prenos B2G na novo strojno opremo. B2G torej ni zasnovan na Androidu in z Androidovim skladom ne bo kompatibilen, z drugo besedo, Android aplikacije kot take ne bodo tekle na B2G.

Projekt se nahaja v zgodnji fazi, izvorna koda, navodila za namestitev za Samsung Nexus 52 in Galaxy 5, ter druge informacije in novice pa so na razpolago na B2G Wiki. Za pogosta vprašanja si poglejte FAQ.

Zanimivo je s tem v zvezi slišati, kaj B. Reich, eden očetov JavaScripta, ve povedati o projektu B2G.